Tulip

I samband med vårdagjämningen 2021 presenterar Blomsterfrämjandet, Klong och Straight Design Studio resultatet av designtävlingen Tulip.
En hyllning till tulpanen där uppgiften varit att göra en ny tolkning av vasen Orb, formgiven av Straight Design Studio för Klong. Tio vinnande bidrag av fristående kreatörer valdes ut för att visas i en utställning fylld av tulpaner.

Juryn bestående av representanter från Blomsterfrämjandet, Klong och Straight Design Studio, samt två utomstående experter Stefan Nilsson – trendexpert och Amanda Hallams – arkitekt, bedömde bidragen enligt följande kriterier.

• Applicerbarhet i funktion gentemot tulpaner
• Visuell estetik
• Konceptuell idé
• Kreativ höjd
• Konstnärligt uttryck
• Kvalitativt genomförande

Tulpaner är den enda blomman som efter att den plockats fortsätter att växa – en vacker idé att ta med sig i skapandet av en vas ämnad just för den. Vasen blir, i kontrast till tulpanen, ett statiskt objekt som måste förhålla sig till något levande som förändras över tid. Samma variationsrikedom som vi ser i blomman ser vi också i de vinnande bidragen.

“Alla har en tulpanvas hemma, men precis som allt annat så förändras våra behov och vår smak. Det känns otroligt spännande att ha fått titta på vad en ny generation ser som typisk “tulpanvas” för 2021”
– Stefan Nilsson, Trendexpert

Från de tio bidragen valdes tre finalister varav Rose Hallgren korades till slutgiltig vinnare med sin tolkning av den ikoniska Delftpyramiden. De två andra finalisterna var Camilla Hedendahl och Cecilia Mosesson.

Photographer:
Mathilda Werngren

ANNELIE WIHLBORG
CAMILLA HEDENDAHL
CECILIA MOSESSON
DAVID SELANDER
ELENA RAMÍREZ
JILL DAHLBERG
JOHANNA NORDIN
JOSEFINE WERNGREN
MoM STUDIO
ROSE HALLGREN